LOADING CLOSE

Libidó és klimax

Libidó és klimax

A nők egyik leggyakoribb félelme, hogy a menopauza negatív hatással lesz szexuális életükre. A kellemetlen tünetekre gyógyszereken kívül több természetes megoldás is létezik.

A legtöbb nő a menopauza idején a szexuális funkció valamiféle változásáról számol be.

A felmérések tanúsága szerint ilyenkor a nőknek egyre kevesebb szexuális tartalmú gondolatuk támad, gyengébb hüvelyi nedvesedést tapasztalnak. Partnerükkel, mint szeretővel egyre inkább elégedetlenek. Az együttlétek gyakorisága csökken, valamint olyan változások is előfordulhatnak, mint például a nemi vágy felkeltésének, illetve az orgazmus készségének a csökkenése. A nők zöménél szerencsére ezek a tünetek enyhék és a többség elégedett a változó korabeli nemi életével. Azonban a hormonális rendszer működésének megváltozása testet és pszichét is érinthet, melyeket kezelni lehet és kell.

A szexuális igényt befolyásoló meghatározó tényező, az ösztrogénhormon szintjének csökkenése, melynek következtében a hüvely szűkebbé és rövidebbé válik, fala elvékonyodik és kiszáradhat. Lássuk, hogyan lehetünk segíthetünk ezen a helyzeten.

A vizes alapú sikosító szerek segíthetnek a hüvely nedvesen tartásában, és megakadályozhatják az együttlétek alatti kellemetlen érzést. Kerüljük az olajos alapú szereket, mint a vazelin, a babaolaj, vagy az alkohol, illetve az illatanyagot tartalmazó termékeket!

Tartózkodjunk az olyan anyagok használatától, amelyeknek ismert a vízelvonó hatásuk, mint az alkohol és a koffein. Fogyasszunk sok folyadékot, vizet, gyümölcslevet és gyógyteákat!

Ne használjunk szappanokat, öblítőszereket és más, illatosított termékeket, melyek az érzékeny hüvelyi területen allergiás reakciókat idézhetnek elő.

A természetes anyagokból készült ruházat viselete csökkentheti a viszketést, az ösztrogén tartalmú ételek fogyasztása (mint például a szója) pedig enyhítheti a hüvelyi szárazságot.

A pszichés változások variációi nagyon változatosak lehetnek.

Van, aki síróssá, van aki veszekedőssé, van aki depresszióssá válik. Érdemes a hormonális rendszer karban tartása mellett, pszichénk egészségével is foglalkozni. Ne hagyjuk, hogy a mentális állapotunk negatívan befolyásolja intim életünket! Merjünk beszélni a problémáról, elsősorban párunkkal, de ha szükséges kérjük szakember segítségét.