LOADING CLOSE

Fogyókúra, gyógyszerek, libidó

Fogyókúra, gyógyszerek, libidó

A szexualitás, az intimitás – normális esetben – életünk szerves része. Azonban a néhol még mindig tapasztalható prüdéria miatt hallgatjuk agyon, hol meg a modernitás jegyében beszéljük túl. A lélekgyógyászok a megmondhatói, hogy mindkét véglet mennyi lelki problémát okozhat.

Kutatások szerint, körülbelül kétszer annyi férfi szenved az alacsony libidószint miatt, mint amennyi nő. Ez az oka annak, hogy gyógyszerfejlesztő cégek egyre-másra állnak elő vágyfokozó pirulákkal. Pedig lehet, hogy a megoldás jóval egyszerűbb.

Sokszor emlegetik, mégis valójában kevesen ismerik a libidó szó jelentését.

A szó maga latin eredetű és nemi vágyat, nemi késztetést jelent. Libidónk befolyásolja a szexualitásra való képességet és készséget. Nézzük meg az alábbiakban, hogy mik azok a tényezők, melyek hatással lehetnek a libidóra és talán nem is tudunk róla:

 • Nem mindegy, hogy mit eszünk…
  Ha valaki túl sok fehér kenyeret eszik, túl sok finomított szénhidrát kerül a szervezetébe, ez csökkentheti a nemi vágyat. A magasabb glikémiás indexű fehér kenyérből gyorsabban szabadul fel a szénhidrát (mint például a rozskenyérből), és a szénhidrát „lustává” tesz, ráadásul még hizlal is. Zsírpárnáink mennyiségének növekedésével egyenes arányban nő az ösztrogénszint, és csökken a tesztoszteron mennyisége. Figyelem! A női szervezetben is a tesztoszteron hormon a libidó motorja.
 • Túl gyors fogyás
  Sok nő igyekszik minél gyorsabban lefogyni. Azonban, ha heti 05-1kg-nál többet fogyunk, a szervezet „vészhelyzetüzemmódba” kapcsol, ami azt jelenti, hogy az életfontos hormonok termelésére koncentrál és például a nemi hormonok – mint a tesztoszteron – termelése is csökken. Ennek következtében csökken a vágy is.
 • A vashiány is csökkentheti a libidót. A vashiány önmagában is kedvetlenséget is okoz, ez pedig nincs jó hatással a vashiányban szenvedő nemi vágyának kifejeződésére. A nemi hormonokhoz termeléséhez is szükséges, cinkben gazdag élelmiszereket érdemes fogyasztani. Ilyenek például a hüvelyesek, olajos magvak és az osztriga.
 • Kutatásokkal kimutatták, hogy sok vény nélkül kapható „náthagyógyszer” igazi libidógyilkos. Egyes összetevőik nemcsak vágycsökkentők, de akár erekciós zavarokat, ejakulációs problémákat okozhatnak.
 • A vérnyomás-csökkentők is jelentős libidócsökkentők és erekciós zavarokat is okozhatnak. Csökkentik a pulzusszámot, a vérnyomást, így kevesebb vér áramlik a nemi szervekhez is. Senkit nem bíztatunk arra, hogy vérnyomás-csökkentőjét önkényesen elhagyja. Érdemes szakorvossal beszélni a kérdéskörről, ugyanis a gyógyszereknek különböző lehet az egyéni mellékhatása profilja, így például egy okos gyógyszerváltás megoldhatja a problémát.
 • Az opiát tartalmú fájdalomcsillapítók elnyomhatják a hipotalamusz aktivitását. Ez a terület szabályozza az agyban a pl. a nemi hormonok szintjét is.
 • Az antidepresszánsok is csökkenthetik a libidót, késleltethetik az orgazmust. Az újabb fejlesztésű gyógyszerek már mentesek ettől a mellékhatástól.
 • Sajnos a legtöbb fogamzásgátló csökkenti a nemi vágyat. A tabletta működése azon alapul, hogy becsapja a szervezetet. „imitálja” a terhességet, és természetes reakció, hogy egy „terhes” nő nem igazán kívánja a szexet. Mivel a tabletta hatására megszűnik az ovuláció, ez alacsonyabb tesztoszteronszinttel is jár.
 • Betegség és életkor
  A szexualitást természetesen befolyásolhatja az életkor és egyes betegségek is. A cukorbetegség azért kíván fokozott figyelmet, mert az egészséges szexuális élethez elengedhetetlen a megfelelő vérkeringés. A diabétesz az idegvégződéseket is károsíthatja, mely következtében az érintett kevésbé érzékeny a szexuális ingerekre. A cukorbeteg férfiak nagy százaléka erekciós zavarokkal küzd. Ennek oka, hogy beszűkültek a kis erek, ráadásul tesztoszteronszintjük is lecsökkenhet. A tesztoszteron hormon mennyisége, az életkorral is jelentősen csökkenhet.