LOADING CLOSE

Akarod, hogy a szex is a szenvedély területévé váljon?

Akarod, hogy a szex is a szenvedély területévé váljon?

A munkahelyi flow élmény nem vihető át egykönnyen a párkapcsolati élethelyzetekre, mert a munka világa sokkal inkább cél- és teljesítményorientált, visszajelzésekben gazdagabb, mint a hétköznapok tevékenységei.

De mi is az a flow?

A flow fogalmának a megalkotója szerint a kreatív ember számára az alkotás adja meg az eksztázis érzését. Az eksztázis görög eredetű szó, azt az állapotot jelenti, amikor magunkon kívül kerülünk, tehát lényegében egy alternatív valóságot élünk meg. Amikor valakit lefoglal az alkotás (munka, szex), akkor az agyi kapacitás maximális kihasználtsága miatt semmi másra nem tud figyelni. A flow-ban lévő ember tudatából törlődik az identitása, megszűnik a kapcsolata a valósággal, nem tud odafigyelni sem a testének működésére, sem arra, hogy éhes-e vagy fáradt. Munka-flow esetén, a szexuális impulzusok sem jutnak el hozzá. Ilyenkor a létezés átmenetileg szünetel, létrejön a flow, mint áramlat élmény.

 A párkapcsolatokban leginkább a szex az a terület, ahol megjelenhetnek a szenvedély energiái akkor, ha tudatosak vagyunk és megjelenhet a szexuális flow.

Mire figyeljünk tehát, hogy fennmaradjon párunkkal a szexuális érdeklődés és kialakuljon flow?

 1. A mindkét fél számára megfelelő szexuális élettel rendelkező párok tudják, hogy az orgazmus után már indul a következő együttlét előjátéka, tehát folyamatosan tenni kell azért, hogy a szexuális érdeklődés fennmaradjon.
 2. Szabályozzuk a vállalt munka mennyiségét és idejét. Jelöljünk ki időbeli határokat!
 3. Az intim együttlét nem tud létrejönni, ha kimerülten, az utolsó energiáinkat is kiadva érünk haza. De hazaérve töltődhetünk egy cinkos összenézésből, érintésből, ölelésből.
 4. Törekedjünk arra, hogy a munka és a családi élet színtere elkülönüljön! Ha otthon dolgozunk, akkor erre legyen egy külön helység. Ellenkező esetben összemosódik a munka a magánélettel.
 5. Fantáziálni nem bűnös dolog. Segítheti az intimitás megmaradását a párok között illetve a közösen kialakított rituálék amennyire biztonságot, annyira izgalmat is hozhatnak egy kapcsolatba.
 6. A magánélet és a munka egyensúlya érdekében jó megoldás lehet a kisebb kikapcsolódási helyzetek létrehozása, amik azonnal megvalósíthatóak. Az olyan elfoglaltságok és programok, amik más részét mozgatják az agyunknak, üdítően hatnak.
 7. Fáradtság esetén ne az online világba vagy a TV elé meneküljünk, hanem menjünk ki a természetbe. A zöld környezet segíti a szervezetünk harmonizálását, ezzel együtt a hormonháztartásunk visszaállását is. A munkában megélt stressz esetén ugyanis csökken a nemi hormonok termelődése. Sokszor egy 20-30 perces séta egy fagyival a kézben, többet segíthet kikapcsolni a napi frusztrációt/stresszt, mint gondolnánk.
 8. Tudatosan tehermentesítsük magunkat! Ne vesztegessük az időnket olyan emberekre és elfoglaltságokra, amelyek nem visznek előre, sem a munka, sem pedig a magánélet terén.
 9. Alkalmazzuk az „egyik lábat a másik után” technikát. Túl sok feladat esetén a teljesíthetetlenség érzése törhet ránk, ezért érdemes csakis az előttünk álló, aktuális feladatra koncentrálni. Így a leküzdött akadályok minden lépése sikerélményt adhat.
 10. Az autogén tréning, a relaxáció vagy a mindfulness gyakorlása elősegíti, hogy intim helyzetben is tudjunk a partnerünkre fókuszálni, és el tudjuk érni a flow állapotot. Ezek a technikák a munkavégzés során is felfrissülést adnak.
 11. Az aktív szabadidős tevékenységek, mint például a futás, vagy a sport nemcsak az egészségünkhöz járulnak hozzá, hanem a szervezetünk és pszichénk teherbíró képességét is javítják.
 12. Ne szégyelljünk szexuálpszichológust felkeresni, ha szexuális problémákkal küzdünk, mert vannak, amelyek saját erőből nem oldhatóak meg. Jó tudni, hogy ez a problémakör (is) demokrata, mindenkit érinthet.